RUIM en LOST & FOUND

DANSSTUK RUIM

Voor het laatst te zien op 10 januari 2015 in de theater het Pakhuis in Hoorn! 20.30 u.

Een reactie van een toeschouwer na het spelen van de dansvoorstelling in Hoorn op 19, 20 en 21 sept.:”Wil even zeggen, dat wij onwijs genoten hebben van de voorstelling. Echt heel boeiend en erg mooi. Gebruik van kranten vond ik weer geweldig en de chemie tussen de dansers was goed te voelen. Prachtige middag.”

Een nieuw dansstuk van Joke de Heer. Dansers: Har Stemkens, Henk Smits, Anja Sintenie en Madelon de Jong.

De basisgedachte van ‘RUIM’ is het werkwoord afsluiten. Met meteen de vraag eraan gekoppeld: is het mogelijk om in je leven belangrijke fases af te sluiten en daardoor ruimte te creëren voor nieuwe processen? Gebeurtenissen kunnen nieuwe fases inluiden. Gebeurtenissen die je overkomen van buiten af of die je zelf in gang zet door een bewuste of soms onbewuste keuze. Gebeurtenissen die een ieder zal herkennen. Vriendschappen die verloren gaan, liefdesrelaties die veranderen. Een scheiding of afscheid van dierbaren door overlijden of ziekte. Een verhuizing, verandering van werk. Kinderen die het huis uitgaan. In een andere levensfase belanden.

Afsluiten is een actief en bewust proces. Dat actieve proces is gebruikt om dansmateriaal te verzamelen. Afsluiten kan langdurig zijn en het laat zich lang niet altijd dwingen. Twijfel, angst, verdriet, moed, (zelf)vertrouwen kwamen we tegen in het maakproces van het dansstuk. Maar ook knopen doorhakken en beslissingen nemen bleken belangrijk te zijn om iets wezenlijks af te sluiten.

De dansers hebben een persoonlijk proces van afsluiten beschreven, dat van grote invloed is geweest of nog is op hun leven. Het onderzoeken en vormgeven in dans van de vier individuele processen en het zoeken naar overeenkomsten en raakvlakken bij de vier dansers, vormen de basis voor de choreografie en de dramaturgische lijn. Op een manier die laat zien, dat het proces van afsluiten niet leeftijdsgebonden is. Maar juist overstijgend. Het dansstuk bestaat uit 3 delen, die één geheel vormen. De vraag blijft wat afsluiten of juist niet afsluiten voor gevolgen heeft in relaties met anderen en in relatie tot het leven zelf.

Terug naar overzicht

Bekijk ook

Website laten maken door Modual.